Laboratoř studia interakcí buněk s materiálem

O nás

Výzkum je zaměřen na interakce mezi lidskými buňkami (linie osteoblastů, primární fibroblasty, kmenové buňky a jiné) a povrchy nebo nanočásticemi připravenými z různých biokompatibilních materiálů s kontrolovatelnými vlastnostmi.

Materiály používané v naší skupině jsou různého složení – uhlíkové (nanokrystalický diamant a grafen), titanové (nanostrukturovaný a ultra jemný titan), biodegradabilní nanokompozity (založené na alifatických polyesterových nanovláknech s kolagenem, kalcium fosfátovými nanočásticemi a hyaluronanem sodným), křemíkové (křemíkové nanočástice dopované borem a fosforem)) a hyaluronová kyselina (hydrogely, komplexy se surfaktanty). Použité materiály jsou testovány jako pevné povrchy pro interakci s adherujícími buňkami (implantologie, senzorika, atd.) a jako nanočástice pro senzoriku, imaging a dopravu léčiv.

Cílem projektu zabývající se pevnými povrchy je popsat vliv materiálových vlastností na buněčné přežití, adhezi, růst a diferenciaci. Poznatky získané z tohoto výzkumu mohou být použity při výrobě povrchů pro kostní implantáty, které zlepší hojící procesy a také díky řízené elektrické vodivosti těchto materiálů, mohou být použity na výrobu bioelektronických zařízení a biosenzorů.

Cílem projektu zabývající se nanočásticemi je popsat vliv nanodiamantu, křemíkových nanočástic a hyaluronanových komplexů na lidské buňky vzhledem k jejich použití jako sondy pro fluorescenční mikroskopii nebo jako nosiče pro přenos léčiv. Proto se studuje jejich biokompatibilita, vstup a výstup z buňky, buněčná lokalizace a specifické buněčné cílení.

Související výzkumná témata

Kontakt

Biomedicínské centrum
alej Svobody 1655/76
323 00 Plzeň – Severní Předměstí

Členové

Publikace a patenty

Novinky

Více...

Kontakt

Univerzita Karlova
Lékařská fakulta v Plzni
Biomedicínské centrum

alej Svobody 1655/76
323 00 Plzeň – Severní Předměstí

T: +420 377 593 810
E: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Login

Log in to your account or Vytvořit účet

fb iconLog in with Facebook